Tuesday, 12 February 2013

Review - B.A.P ONESHOT

Picture screencap and edit by me 
Holla , Hello , Assalamualaikum ...
YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH ! B.A.P COMEBACK ! *dancing dancing* LOL .
okay jom start review .

Music Video : themes mv ni aku rasa gangsterism and friendship . first sekali part atas kapal tu bersama perempuan perempuan pakai bikini . pendapat aku diorang nak tunjukkan yang B.A.P ni kaya , diorang ada kapal diorang sendiri bersama perempuan perempuan ala ala cerita gangster yang ada perempuan perempuan sexy tu . diorang nak tunjukkan yang B.A.P ni hidup bebas . Youngjae minum wine , masaalah nya sekarang youngjae adalah bawah umur , dekat korea umur 21 baru boleh minum kalau tak salah aku . Bang dan himchan menari bersama sama gadis berbikini , reaksi muka bang macam " Yeahh , i'm bang yongguk. B.A.P leader" . Lagi satu bukti yang menunjukkan diorang ni gangster yang kaya adalah , bila part mula jalan ramai ramai tu diorang punya helicopter ada nama diorang . dan mungkin jugak jet yang ada tu adalah kepunyaan diorang .

Aku kata mv ni ada unsur friendship bila semua orang berusaha untuk selamatkan youngjae . sebenarnya as a gangster diorang boleh biarkan je youngjae tu mati kena pukul macam tu . Tapi sebab diorang fikir youngjae tu sebahagian dari diorang , so diorang berusaha untuk selamatkan dia . terutama bang , bila dia tahu youngjae macam tu , dia sangat risau . dia asyik terfikirkan youngjae .Muka bang bila dia tengok Youngjae dilepaskan .  Masa part tembak menembak lepas bang kena tembak , kalau korang perasaan Zelo ada sebelah banglepastu baru dia ambil pistol untuk tembak orang yang yang tembak bang . tapi akhirnya dia pun mati kena tembak .

Plot twist , youngjae pembelot . rupanya dia rancang semuanya dari mula . dia sebenarnya polis . aku memang tak suka plot twist , aku rasa ending akan nampak cantik kalau ending dia dekat part bang peluk youngjae . Tapi tidak . Muka bang bila dia tahu youngjae belot dia , " How dare u this to us" . Dan aku nampak macam airmata dia bergenang .

Ada satu part pelik dalam MV ni , masa diorang buat rompakan , diorang sampai dengan dua buag kereta , tapi diorang balik dengan hanya satu kereta.  yang lagi satu tu diorang tinggalkan . apakah motif nya ?

Lagu & Lyrics : Masa aku dengar lagu ni , dalam kepala aku . Yeahhh this is B.A.P . bagi aku ni memang konsep diorang aku lagi suka ni berbanding rain sound. rentak dia dan hampir semuanya . memang semuanya B.A.P Style . Aku tak tahu apa orang lain fikir , tapi ni b.a.p yang aku kenal , lagu yang berentak macam ni .
Lyrics ni cakap pasal , kau hanya  ada satu peluang , so kena buat sekali je . tiada peluang kedua . aku fikir lyrics ni dari sudut positif , dengan apa kelebihan yang kau ada , walaupun tak sehebat mana kau kena challenge diri kau untuk kembangkan diri kau .Kau tak boleh give up kau kena bangun dan tengok diri kau walaupun seluruh dunia berpaling dari kau . " protects yourself is the right attitude" .

kau tak boleh berhenti dengan apa yang kau tengah buat sekarang , kau tak boleh diri kau dalam keadaan confuse . sebab kau hanya ada satu peluang .

kalau kau nak sesuatu kau kena bangun , kau tak kan boleh jadi berjaya dengan hanya duduk . hnya orang dah bersedia je boleh hadapi semua rintangan , kalau kau hanya duduk , suatu hari nanti kau akan rasa menyesal . " shake your head and say no to being a slave to laziness"

Adakah kau hanya nak duduk dan jadi mangsa ? kau akan sesat kalau kau cuba cari jalan mudah . walaupun ada halangan kau kena cuba lepasi walaupun kau mungkin gagal kau kena tetap berusaha . kau kena teruskan tanpa toleh kebelakang . kau tak boleh biarkan diri kau berhenti .

Maksud one chance & one shot dalam lagu ni mungkin kehidupan . Kau hanya hidup sekali so kau tak boleh give up atau akhir nanti kau akan menyesal .

Dance : walaupun tarian dia nampak pelik tapi aku tetap rasa B.A.P nampak smart . sangat powerful . Part ulat beluncas zelo dengan scorpion dance . Mak aiihh macam mana budak ni boleh buat macam tu . Masa zelo buat scorpion dance tu terserlah kepanjangan kaki dia.

Scorpion dance jadi isu . Ada inspirit cakap diorang tiru infinite . Masaalah sekarang pasal dance je korang boleh gaduh . Memang tak disangkal la , masa aku tgk zelo buat scorpion dance , aku memang teringat infinite sebab aku kenal infinite era BTD . tapi tu menunjukkan yang infinite yang bawa tarian tu , tarian tu memang dah wujud lama dah .

So the end of the review .
Byeee pyonnnggggggggggg
:)


No comments: