Friday, 1 February 2013

school 2013 ...

hye guys .
aku dah habis tengok school 2013 . Aku ada cakap kat twitter yang aku tak suka ending dia , okay sebenarnya bila fikir balik , aku bukan tak suka ending cerita ni cuma aku harap cerita tu lebih panjang . Tapi dia 16 episodes jee . *cries* . aku bayangkan cerita ni dalam 20 episodes .

Aku suka cerita yang genre yang macam ni , cerita yang lebih kepada real life . Bagi aku cerita ni base on cerita sebenar , bully , troublemaker , friendship , classmates , teacher semuanya berdasarkan cerita sebenar .

Friendship ... aku suka friendship dalam cerita ni , go namsoon dengan park heungsoo , this two boy make me cry every episode , aku rasa sebelum episode sepuluh memang dah ada part yang buat aku nangis . Aku still ingat part dekat tangga lepas namsoon kena pukul then heungsoo tanya namsoon , namsoon rindukan dia tak ? aku tak boleh lupa muka dia masa tu . part masa heungsoo cakap dekat cikgu discipline yang namsoon tak patut transfer , sebab dia bukan mangsa . diorang sebenarnya kawan , diorang dalam proses untuk berbaik . banyak part yang buat aku nangis .

Cerita ni buat aku berfikir , dari persepsi setiap pihak . maksud aku dari apa yang sebenarnya berlaku dekat cikgu , pelajar . bila cikgu harus buat keputusan untuk buang atau simpan pelajar , jika dia buang pelajar tu masyarakat akan cakap yang sekolah tak nak berusaha ubah pelajar tu , bila dia simpan pelajar tu , masyarakat akan ingat sekolah tu sekolah untuk student jahat . Dari segi pelajar pulak , macam mana diorang kena berusaha untuk dapat gred yang baik dalam peperiksaan , bila ada something yang terjadi tapi diorang tak boleh nak bagi tahu sesiapa . bagi aku , tak susah untuk aku faham persepsi pelajar sebab aku baru je habis sekolah . so , aku faham dengan keadaan tu . Parents pulak , cuba lakukan yang terbaik untuk anak dia , sampai kadang kadang melampaui batas .

Bagi aku dekat mana mana mesti ada classmate yang macam class 2-2 tu , orang suka spread rumors , orang suka amik tahu pasal orang lain , orang akan tahu semua info , orang yang belajar tak berhenti , orang tak tahu apa dia na jadi dalam hidup dia , yang datang sekolah hanya untuk makan dan tidur . Tapi aku tak faham macam mana student terbaik sekolah tu boleh berada satu kelas dengan pelajar tercorot . bukan ke sepatutnya pelajar macam tu diasingkan .

Quotes 
Quotes dalam cerita ni hampir semua aku suka . 

“Everything in life is an experiment. The more you experiment with it, the better it gets. What kids hide and parents don’t know, this is a school.”
“If you receive punishment for something you’ve done, you forget about it easily. But if you received it unfairly, you never forget about it.” Teacher Jo
 “It’s only pretty if you take a look at it closely. You have to look at it for a long time to realize that it’s lovely.” Go nam soon
 “Whether it’s realized or not make sure to have a dream for yourself.”-Teacher Jung
  “Turning your back on them doesn’t solve anything.”-Teacher Jo
 “The thing you can’t see is bigger than the thing you can see in the world.”-Teacher Jo
  If you go out into the world there are lot of things that can’t be solved on strength alone. Even though you may think that things will somehow work out in the future, the truth is, if anything, things get worse, they don’t get better.”
Teacher Jung
 “Asking a child to do what even adults find difficult to do on his own, isn’t that just telling him not to do it?”
Teacher Jung
 “There is no flower that would bloom without being shaken. All the pretty flowers in this world all bloom while being shaken. While being shaken, it straightened its stem. There is no love that would leave without being shaken. Where is there a flower that would bloom without being whipped? All the shining flowers in this world all bloom while being whipped. While being whipped by the wind and rain, the flower petals bloomed warmly. There is no life that goes by without being whipped.”
Teacher Jung
 “In order for sincerity to be felt, you need to know how to look into the children’s sincerity. All children according to what they feel each time, lose their temper and are without reason so they don’t know how to express themselves.”
Teacher Jo
  “There are words you can say and words you shouldn’t say.”
Lee Yi Kyung
 “When you block something as soon as it explodes, that’s the quickest way.”
Park Heung Soo
 There are times when everyone wants to die. It isn’t wrong to have the thought that you want to die.  Even you wanted to die, the fact that you endured it was great.”
Teacher Jung
 everything does pass. It may seem like a big problem at the moment, but it will pass. So enduring and waiting for things to pass, that’s strength.”
Teacher Jung
 “At first it was hard, but as time goes by I feel like it happened for the best.”
Park Heung Soo
 “It’s not important to do better than others, but I think it’s important to do better for myself. Comparing yourself to others will only tire you out.”
Teacher Jung
 “Regardless of how well you study, if you dont’ know what you do wrong or how to apologize, that is also no use.”
Teacher Jung

ENDING 
 aku tak kan cerita ending dia sebab , dekat TV belum habis . So aku tak nak ruined everything . Macam aku cakap mula mula aku tak sangka cerita ni habis secepat ni . korang boleh kata cerita ni happy ending la . Student mula berubah , Friendship yanh bertambah baik , student yang mula fikir pasal future , kenapa cikgu kang jadi cikgu yang dingin . Kira semua benda yang korang tertanya tanya akan selesai la . Tapi sebenarnya ada satu student yang korang curious apa jadi dekat dia .

So byebye . 
ppyonggggggg . !



No comments: