Tuesday, 3 March 2015

#update 2

Salam , Hello and Hi
so hello march . time flies. it already 4 March 2015. in a few months i will be 20. so how are you guys ? how your exam results ? especially SPM and STPM candidates 2014. 

My result is okay. more than okay actually. i want to tell u guys something. Dulu masa awal awal tahun form five, hari senior amik result SPM. masa tu aku sibuk susun kerusi untuk amik gambar best students SPM. masa cikgu panggil best students untuk amik gambar aku dengan beberapa lagi kawan aku, cakap " next year aku nak duduk kat kerusi". pada tahun berikutnya tu, aku rasa dua orang je daripada kawan kawan aku tu yang dapat duduk kat kerusi tu. aku tak rasa apa pun, sebab effort aku masa tu tak melayakkan aku duduk kat kerusi tu. 

Lepas SPM , aku decide sambung STPM. First sem, masih lagi di alam kayangan. masih lagi malas, masih lagi tak boleh nak bawa diri dekat sekolah baru , peraturan yang sedikit berbeza, cikgu cikgu yang lain, cara belajar yang berlainan, feel no belonged. semua perasaan yang buat kau tak de mood nak belajar ada masa tu. Akhirnya lagi sekali firs semester result came out , tak berapa baik. aku fail paper sejarah masa tu. Frust ? sikit la. tapi bila fikir balik memang salah aku. cara belajar STPM dengan SPM mana sama. kalau SPM kau boleh lagi survive kalau nak study sendiri kat rumah tapi STPM kau kena fokus dalam kelas tu ta masuk lagi berapa kali aku tertidur kelas business. 

Sem 2, kali ni aku nekad untuk pastikan, aku dapat jadi best student. masa sem 2 ni lah hidup aku paling tak teratur sekali. dengan nak kejar dateline kerja khusus ,  nak study , nak fikir presentation dalam kelas, nak fikir cari bahan / informer untuk kerja khusus lagi. Banyak sangat. Sem 2 paling kurang waktu tidur aku. aku pernah pergi sekolah dengan tak tidur sebab nak siapkan kerja khusus. Semua ni tak termasuk bila kerja khusus asyik kena reject. aku ingat lagi dekat bahagian pendahuluan je, aku buat dekat 5 kali sebelum bergerak ke bahagian lain dan aku ingat lagi , aku kena datang seminggu sekolah masa cuti sekolah dan ada satu hari tu aku balik dekat pukul 6. kalau bukan sebab pakcik guard tu nak kunci gate aku rasa sampai ke malam aku kat situ. tapi semua hardwork ni berbaloi sebab aku dapat 4.0 untuk semua kerja khusus. dan aku berjaya jadi one of the best students untuk sem 2. 

Sem 3, sem ni aku dah mula rasa malas tapi masih struggle. masih cuba mengekalkan rentak. walaupuun masa ni la segala masalah nak datang menjadikan aku mood swings. dengan benda aku belajar makin susah sampai rasa nak nangis masa baca buku. ( fact ni first time aku bagi tahu orang). tak banyak jadi masa sem 3 sebab kerja khusus masa sem 3, tak berapa susah. bahasa melayu aku buat berkumpulan which is end up kerja dia ta berapa banyak macam buat sorang sorang , business pulak aku tak perlu pergi cari informer cuma cari bahan melalui internet dan buku . mungkin rasa malas yang menguasai diri pada ketika itu buatkan result sem 3 aku sedikit merosot, tapi tak seteruk sem 1. 

So 2 March lepas result penuh STPM keluar , aku lebih 3 pointer. menjadikan aku salah seorang best students. walaupun sedikit frust dengan result. aku target BM atau PA aku boleh A. tapi tak dapat dan sejarah aku tak lepas 3 pointer. sedih sikit la. tapi Alhamdulillah. aku berjaya amik gambar dengan cikgu sebagai best students bersama best student yang lain. 

so point aku kat sini, aku bukan nak menunjuk. tapi aku nak bagi tahu yang kalau korang rasa result SPM korang buat korang rasa down. wake up. banyak lagi jalan dekat depan sana. mungkin korang tak dapat masuk IPTA, tapi masih ada banyak ruang lain. Masuk form six bukan idea yang salah bagi aku. aku belajar banyak benda. korang tak perlu malu masuk form six, tambah lagi form six sekarang da tak payah pakai uniform. korang tak kan rasa malu digelar budak sekolah sebab pakai baju sekolah. sistem form six pun dah lain. 
so the end. 
byeeeee . salam

No comments: