Thursday, 18 August 2016

TALK101: PEOPLE CHANGE

asalamualaikumm , hi , hello. 
i'm going to write this post in malay with little bit english. since i comfortable with that. 
people change? manusia berubah. mesti pernah dengar orang cakap , "ehh kau dah lain laa sekarang", "ehhh, cer tengok dia tu perangai dah lain sejak ... " . bagi pendapat aku, manusia memang akan berubah , perbezaanya samaada orang tu berubah jadi lebih baik or jadi buruk ( i don't think this the right word ). ada orang berubah jadi lebih matang dan ada pelbagai sebab membuatkan orang tu berubah. 

as a person yang mungkin dah lama memerhati dia or jadi kawan dia , kita tak ada hak nak judge dia. bagi nasihat boleh, but in the right way. talking shit about them doesn't make you look good. walaupun kita dah lama kawan dengan dia , tak bermakna kita tahu semua benda pasal dia. setiap manusia ada rahsia yang dia tak pernah dan tak akan cerita dekat orang. i bet you have those secret too. 

as i said before manusia akan berubah, you too. sedar atau tidak. berubah jadi lebih matang , cara kita berfikir pun mungkin berbeza dari dulu. kita sibuk cakap dia dah lain tanpa kita sedar kita pun dah berubah. 

orang berubah sebab dia dah move on dengan kisah silam ataupun orang berubah sebab ada benda/kejadian/orang yang buat dia berubah. 

bila seseorang berubah kearah kebaikan jangan ungkit masa silam dia. bila oran berubah, dia mesti tak nak orang ingatkan betapa jahat / jahilnya dia dulu. nak berubah tu susah , apatah lagi nak istiqamah. kalau tak ada benda baik yang nak dicakap baik diam. 

let say, orang tu berubah. dalam bentuk cara dia layan kau, cara dia cakap dengan kau. kau dan dia dah lain. ingat satu benda je " people change but the memories still there". betapa jahatnya dia lepas dia berubah ingat benda baik yang dia pernah buat kat kau. mesti ada walaupun sikit. instead of benci dia, doakan yang terbaik untuk dia. aku tahu bukan senang tapi belajar. perlahan-perlahan perasaan benci tu akan hilang. 

last. aku repeat. manusia semua berubah, tapi kenangan tu masih ada. jadikan ia sebagai pengajaran dalam hidup. :)

1 comment:

Eeiou _ said...

hmmmm. I realized I'm different now. I'm more girlish compared to years ago. i was so boyish back then. and my friends like "We miss the old you"
Shit! I don't know TT__TT